Jdi na obsah Jdi na menu
 


Český stavák modrý sedlatý

25. 10. 2009
 

Když jsem byl já malý, chovali jsme doma poštáky, staváky i pštrosy, dokonce jsem měl později i kingy, a mnoho kříženců. Když jsem dospěl, tak jsem se na čas odstěhoval, a chov byl zrušen. K chovu holubů mě přivedla zpátky má dcera, když jsme byli na procházce po naší dědince Soběsuky, tak dcerce nabídl pan Vrbíček nějaké holuby. Tak jsem musel postavit svůj první sloupový holubník, a byli doma Čeští staváci modří sedlatí. Dokonce jsem měl doma staváka, co lítal vytrvale s kotrláky, a taky se stavěl na ocas, už jsem čekal, kdy začne válet. Bohužel, když podruhé přepeřoval, tak se mu na hlavě objevila další kapka, měl dvě, tak jsem ho vyřadil z chovu. Ale do té doby měl snad nejkrásnější kresbu ze všech mých staváků, tak mě to moc mrzelo, a k tomu byl dost krotký. No každé vyřazení z chovu beru jako ztrátu, ale je to nutné.

 Staváci jsou spíše okrasní holubi, než akrobatičtí, ale mnoho jejich chovatelů hovoří o tom, že by to rádi změnili, a staváky vrátili mezi akrobatická plemena holubů. Rozhodně by to již byla velká práce.  Mezi velké přednosti staváků patří, že mají ustálenou kresbu, jsou již dobře prošlechtěni, takže bez velké námahy můžete mít poměrně pěkné holuby.

S politováním vám musím oznámit, že v říjnu roku 2010 jsem zrušil svůj chov staváků, a v současné době se specializuji pouze na chov rakovnických kotrláků v různých barevných rázech sedlaté kresby.Tímto se velice omlouvám Všem příznivcům českého staváka, ale jako většina holubářů, mám málo prostoru, a nemohu mít mnoho plemen v holubníku.

Jedno musím přiznat, stavák je velmi dobré české plemeno, které mám pořád rád.

 V současnosti mám v holubníku křížence staváka s rakovnickým kotrlákem, a mohu vám říct, že létá mnohem výš než kotrláci, tahá mi je do výšky. Na holubníku nádherně orluje, předvádí se, jak páv, a v letu nádherně staví, a tleská, prostě nádherná podívaná.

Přeji všem chovatelům českého staváka mnoho úspěchů v chovu.

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Náhledy fotografií ze složky Český stavák modrý sedlatý

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář