Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trénink akrobacie, zpomalená videoukázka akrobacie

9. 10. 2009
 

Rakovnický kotrlák, a všichni holubi roleři,mají létání v genech, baví je létat, a předvádět se. Pokud ale bude holub několik generací zavřený ve voliéře bez možnosti se proletět , tak po něm nemůžeme očekávat, že se mu bude chtít létat. Velmi snadno zleniví. Proto není vhodné si pořizovat kotrláka z takového chovu, pokud nechcete mít pouze dokonale vybarveného a stavěného kotrláka. Vybrat si správného kotrláka je velmi těžké, musí pěkně vypadat i létat. takže nakonec jsou všechny druhy chovu prospěšné, a musí spolu chovatelé spolupracovat. 

Dobré je pořídit si tyto holuby od chovatele,co je má volně puštěné. tam je takřka jisté, že budou umět válet. Takhle chovali kotrláky naši předci, takový byl jejich původ. Docházelo tam k přirozené selekci, prostě holub,co neuměl dobře létat, byl uloven dravci.

Mezi chovateli akrobatických holubů, co je mají na let,se traduje, že je ideální je trénovat dvakrát denně, ráno a večer. Někteří chovatelé odvážejí své holuby pět kilometrů od holubníku, aby se proletěli. Jiní chovatelé zas říkají, že to není nejvhodnější způsob, že domů letí nad zemí, a akrobat potřebuje vyletět do výšky, aby předvedl pěknou akrobacii.

Kotrlákům stačí, když je budete držet ve vzduchu půl hodiny, pokud to vydrží. Moji zatím tak dlouho nevydrží. A nejlepší akrobacii mi předvedou, když na ně zaútočí sokol. To se potom snad nádhernou akrobacií vysmívají zpackanému lovu dravce, a radují se ze svého života. Na můj chov ve sloupovém holubníku dravec útočí snad každý druhý den, takže holubi jsou venku velmi ostražití, aby přežili. Z tohoto důvodu chovatelé přecházejí na voliérové chovy. Jsou chovatelé, co obětují spoustu svého času, a své holuby pouští z voliéry, a trénují je , jak vrcholové sportovce. Od těchto chovatelů můžete získat ty nejkvalitnější holuby pro létání akrobacie.

Natočit válení akrobatických holubů není snadné, holub normálně letí, sklopí ocas, ale křídly pořád mává, a intenzita  může být i 8-10 kotrmelců za vteřinu. Takže někdy to trvá, než kotrmelec zahlédnete. Musíte se hodně soustředit, a sami si cvičíte postřeh.

 


 

Takže ted vytváříme budoucnost Rakovnického kotrláka, doufejme, že našim potomkům zanecháme to velké množství barevných rázů, které ted máme, a že budou ještě daleko více prošlechtěni, a že pořád budou nádherně válet.

Vždyt je to mezi akrobatickými holuby rarita, akrobati, co pěkně vypadají i ve voliéře, jako okrasní holubi.

Tady přikládám video Birminghemských rolerů natočené vysokorychlostní kamerou, a za zhlédnutí určitě stojí i videa v nabídce, dokazující vysokou inteligenci ptáků.

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

 

Náhledy fotografií ze složky Rakovnický kotrlák modrý sedlatý

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář