Jdi na obsah Jdi na menu
 


Povodně Hulín 2.6.2010

3. 6. 2010

Povodně v Hulíně dne 2.6.2010

 

Pod želeničním nádražím v Hulíně protíká malý potůček jménem Žabínek. Předešlou noc bez přestávky pršelo. Voda již neměla kam vsáknout, zdržovala se na polích. Ještě ráno o půl osmé nebylo nic poznat, že se něco blíží.

První zahrada, kterou potok Žabínek běžně zaplavuje, hned u kolejíPoté se potůček Žabínek mění v říčku, která pořád sílí. Začíná zaplavovat zahrady, na kterých již byly kaluže z deštivé noci. Poté již začíná opravdu hrozit, zaplavuje první garáž, vniká vchodem do Albertu.

Auto naštěstí stihlo z garáže vyjet, ale voda tam pořád teče, a odčerpává sePo osmé hodině ráno již přijíždí na pomoc hasiči. Začali odčerpávat vodu z garáže, také z parkoviště před Albertem. Říčka boj vyhrává, pořád se hladina zvedá. Městský úřad Hulín vyhlašuje Třetí povodňový stav, to je stav ohrožení, kdy voda vniká do lidských obydlí a ničí majetek. Na horním toku říčky Rusavy je průtrž mračen, tak začíná hrozit i ona, taky začíná zaplavovat sklepy a garáže v Hulíně.

Povodně HulínPartyzánská ulice se taky začíná obávat, že se zopakují povodně jako v roce 1997. Zpod železničního mostu se valí po cestě potůček, který naštěstí stíhá pobrat kanalizace. Začínají se stavět provizorní hráze, používají se pytle s pískem, i těžká tehnika, která bránila průniku vody do Hulína zejména od Pravčic, navezením zeminy u Tří mostů, i pokládkou panelů. Městský rozhlas hlásí, že děti jsou ve škole v bezpečí, že výuka nadále pokračuje.

Záchrana pro Albert v Hulíně, bagr otevřel kanálAby se zachránil Albert, otvírá bagr před půl desátou ráno kanál. Obyvatelé domu na Zahradní 962 již roky bojují o to, aby se něco podniklo s místní kanalizací, při větších deštích voda z kanálu běžně pronikala do sklepa. Takže bagr byl záchranou pro Albert, ale pro domy na této ulici to byl rozsudek jasný: zaplavení sklepů. Obyvatelé se snažili rychle vše cenné ze sklepa odnést, někteří se tam brodili i po pás ve vodě, než to vzdali.

Po desáté hodině je již slyšet hlášení, že výuka ve škole z bezpečnostních důvodů končí ve 12:30hod.

Zatopený sklep domu č.962 na Zahradní ulici v Hulíně Zatopený sklep domu č.962 na Zahradní ulici v Hulíně, detail

Trochu poučení pro ty, co v takovýchto situacích neposlouchají pokynů hasičů:

Vchod do domu, Zahradní ulice 962, HulínPosezení za Albertem v HulíněPosezení za Albertem v Hulíně detailO povodních přijedou hasiči k dědovi do baráku a říkají... jdou sem povodně dědo musíte se EVAKUOVAT.

 Ale děda říká... já nikam nejdu, mě zachrání bůh, mě se nemůže nic stát. Hasiči odjedou a přijedou za Za Albertem v Hulíně je pod chodníkem schovaný potůček Žabínekhodinu, když už je kolem vody po pás.

Dědo pojďte, nebo se tu utopíte.

 Děda na to, že nikam nejde, že ho zachrání bůh.

Hasiči zase odjedou a přijedou za další hodinu, kdy už byl děda na střeše a říkají... No tak dědo pojeďte, vidíte, že se doopravdy utopíte, už to není sranda. Děda říká, že nikam nejde, že ho zachrání bůh. Hasiči proto odjeli a děda se Záchrana pro Albert v Hulíně, bagr otevřel kanálutopil. Přijde do nebe a hned na bráně si stěžuje pánubohu:

Jak je to jenom možné, celý život se modlím, věřím v tebe bože a pak, když je mi nejhůř, tak ty mě nezachráníš a necháš mě utopit ???.. a vůbec mi nepomůžeš ??? Na to bůh povídá: "Jak to nepomůžu, vždyť jsem ti tam 3 x posílal hasiče !"

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář