Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čištění holubníku

3. 4. 2010
 

Důkladné čištění holubníku provádět jednou za dva týdny. Vyčistit lopatkou, poté čistým smetákem, či štětcem.

Občas použít tekuté čistící prostředky rozpuštěné ve vodě, k dezinfekci a odmaštění podlah, regálů a hnízd třeba louhovým roztokem, dle návodu. Toto čištění provádět nejméně po vyvedení holoubat z hnízda.

Nejlépe brzo z jara, než holubi sednou na hnízda, lze desinfikovat stěny holubníku, třeba vybílením vápnem. Pokud se nám vyskytnou u holubů paraziti, tak je vhodné, po přeléčení holubů, vypálit podlahu i letlampou. Tím se zbavíme i zárodků škrkavky holubí. Na vnější parazity, jejich hubení,  jsou vhodné různé spreje, volně dostupné v supermarketech, a lékárnách, jen je třeba zkontrolovat, zda je ten přípravek vhodný pro ptáky. Přípravek vhodný pro psy, nebo kočky, nemusí být vhodný pro ptáky, a naopak.

Ideální je chov holubů na roštech. Trus pod rošty vysychá, a organismy v něm obsažené hynou, a nemnoží se. Vyschlý trus zpod roštů je vhodné zužitkovat v kompostéru. Samozřejmě je nutné tento suchý trus zalét vodou, aby mohly začít fungovat biologické procesy. Že kompostér funguje, poznáme tak, že po pár dnech přiložíme ruku na jeho stěnu, a měli by jsme cítit teplo. V kompostéru vzniká tak vysoká teplota, že ji nepřežije naprostá většina nežádoucích organismů, které se mohou vyskytnout v tomto trusu, a okolí holubů.

 

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář