Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krmení holubů

3. 4. 2010
 

holubi, automatické krmítko otevírané vahou holubaDoba, četnost a množství krmiva je velmi rozdílné podle druhu holubího plemene, podle stáří holuba, ročního období, i podle toho, jestli je zařazen mezi výkonné holuby, nebo chovné.

Jednostranná potrava u holubů, kteří se volně nepohybují, nýbrž se zdržují ve voliérách, škodí. Může být příčinou onemocnění jater, ledvin, chudokrevnosti. Pelichání postupuje těžce a trvá dlouho, holubi jsou sužováni hmyzem, nedostává se jim síly a energie zbavit se parazitů.

Holubi krmení kukuřicí jsou tlustí a líní, špatně hnízdí, při potravě smíšené dobře hnízdí a krmí mladé.  Je vhodné přilepšovat zeleninou, třeba hlávkou salátu pověšenou tak, aby na ni holubi dosáhli. Holubi rádi žerou i uvařenou rýži, uvařené, rozmačkané a trochu osolené brambory, vařenou, a pak rozkrájenou kapustu, mrkev i řepu. Měkkou potravu dávejme 2-3krát týdně a střídejme ji se zrním a zeleným krmivem.

Ve voliérách krmme v létě třikráte, v zimě dvakrát denně. Pokud se holubi starají o holoubata, měli by mít první krmení co nejdřív ráno, aby staří brzo nakrmili holoubata.

Když to zjednoduším, tak chovní holubi by mohli mít přístup ke krmení pořád, a holubi, kteří jsou v tréninku, by měli držet dietu jak vrcholoví sportovci, a dostanou jen omezené množství krmiva, zpravidla až večer, po návratu z letu. 

V zimním období mají chovatelé většinou holuby oddělené od holubic, tehdy se dá na krmení šetřit, ale v chovné sezoně se to nevyplácí, mohly by propuknout nemoci z podvýživy holubů.

Krmítka by měla být se stříškou, aby se zabránilo styku krmiva s holubími exkrementy. Při venkovním chovu je vhodné použití automatických krmítek, kdy se krmítko otevře vahou holuba, a vrabci nemají šanci.

 

K výživě holubů je potřebný i písek, (mezi holubáři se této směsi říká grit) který se hromadí ve svalnatém žaludku a pomáhá k drcení potravy. Obsahem minerálních látek bývají prospěšné i hrudky hlíny, jež holubi sbírají. Všechny minerální látky (popřípadě i s některými vitamíny) proto holubům zpravidla podáváme ve zvláštních směsích, podle obsahu hlíny a zvlhčení (s následným vysušením) buď sypkých, nebo drobivě slitých (holubí koláč, Kolumbin). Snadno si jej vyrobíme sami ze směsi přesátého (hrubšího) křemenného písku, do růžova zbarveného přídavkem Plastinu a (nebo) Vitaplastinu a jen do zcela mírně slané chuti s přídavkem kuchyňské soli - Na jeden kbelík písku asi 2kg Plastinu nebo Vitaplastinu a 150g soli. Je nutné dokonalé promíšení (sůl nesmí být v hrudkách). Můžeme přidat i něco hlíny, vaječné skořápky, rozpadlou omítku, popřípadě i další přídavky. Často to bývá fenykl nebo anýz, což však pro holuby není nutné. Příznivý účinek na trávení má přídavek drceného uhlí. Výborná je kostní moučka. Tuto minerální směs si můžeme připravit do zásoby a doplňujeme ji holubům podle spotřeby celoročně. Při podávání ji můžeme zvlhčit.

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

jak krmit jako lajk

(maja, 18. 8. 2014 11:55)

Dobry den. Potrebuji radu. Nasla jsem holuba ktery narazil do zdi. Sedel dezorientovfany na chodniku. Napadaval na jednu stranu. Zobak od krve. Nemala jsem jinou moznost tak jsem jej schovala do krabice aby mel na frekventovanem miste trochu klidu a sucha. Druhy den mi ho kolegyne donesla domu ze stale zije a nemuze zustat tam kde byl. Zobak uz od krve nemel. Jen trochu natekly v oblasti nosu. Vubec se v tom nevyznam. Proto hledam pomoc u zkusenych. Hledala jsem majitele ale zvire nema krouzek a nikdo se neozval. Dnes je to treti den. Mam ho venku v kralikarne zobak splaskava normalne stoji na nohach zkousel i litat ale daleko neletel. Potrebuji radu cim ho krmit nez se z toho dostane a bude se moct vratit do volne prirody. Jako lajk vubec netusim nechci mu ale jidlem ( zatim dostava zob koupeny v obchode) uskodit nebo ho nejak podvizivit. Mohli by jste mi prosim poradit? Dekuji. Popripade muzete napsat na email sillyjoke@seznam.cz
Za kazdou radu budu vdecna uz kvuli tomu zvireti. Dekuji

Krmení holubů.

(Parodie 7, jinak mirek.rybar1@seznam.cz, 7. 11. 2011 19:09)

Ano! Líbí se mně Váš popis krmení.Je popsanýjednoduše,krátce i výstižně.Velmi důležitý je však i grit a ten jste nepopsal.Důležité jsou ale právě ty základy,které uvádíte.To všechno další však už se může projednávat i u dobrého vína nebo piva.To už mohou být i různé chovatelské zkušenosti i názory.
Zdravím !

Re: Krmení holubů.

(Miroslav Matula, 8. 11. 2011 7:59)

Dobrý den, grit má na těchto stránkách svůj vlastní článek, kde se mu více věnuji. Ale bude rozumné uvést alespoň krátkou zmínku i zde, děkuji za upozornění.

Re: Krmení holubů.

(Miroslav Matula, 10. 11. 2011 22:12)

A dokonce jste, Mirku, k mému článku o gritu napsal komentář, dokonce pochvalný, již 24.10.2011. Děkuji, a přeji mnoho úspěchů v chovu holubůů, mě se teď nedaří, někdo mi holuby ve velkém střílí.

Re: Re: Krmení holubů.

(Salfa, 18. 12. 2011 10:09)

To střílení Vám nezávidím. U mě to bylo stejné, ale jen pár( chovám Kingy). Zeptal jem se na pivku sousedů a jeden mladej našel doma vzduchovku. Dostal od táty na prdel a je vyřešeno. Přeji aby se to vyřešilo s pozdravem Salfa