Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hempšírky

6. 12. 2014
 

Hempšírky - středně těžké plemeno hrabavé drůbeže s kombinovanou užitkovostí. Byly vyšlechtěny ve Spojených státech amerických, ve státě New Hampshire a jako nové plemeno hrabavé drůbeže byly uznané v roce 1935. Pro své dobré užitkové vlastnosti jsou mezi chovateli velmi oblíbeným plemenem.

Hempšírka rychle roste, rovnoměrně a poměrně rychle se opeřuje. Pohlavně dospívá ve věku 28 týdnů, kdy slepičky počínají snášet. Kohout má středně velkou hlavu, dobře vyvinutý listový hřeben s pěti až sedmi zuby a žlutý zobák. Oči jsou žluté až žlutooranžové, obličej červený, protáhlé laloky, oválné a červené ušnice. Krk je středně dlouhý s bohatým krčním závěsem. Na středně dlouhá záda s bohatým sedlovým závěsem navazuje středně velký ocas, nasazený pod úhlem 135°. Prsa jsou plná, břicho hluboké. Středně vysoké běháky jsou žluté barvy. Kohouti mají ostruhy. Slípka má jemnější hlavu, rovná záda, hluboké břicho a kratší, široce rozestavěné běháky. Kromě velkých hempšírek byly vyšlechtěny i hempšírky zdrobnělé. Hmotnost kohouta velkého plemene udává vzorník z roku 1986 2,9 - 3,5 kg, u slepice 2,4 - 3 kg. Snáška 55 - 60 gramových hnědých vajíček se pohybuje mezi 180 až 200 vejci. Hmotnost kohoutka zdrobnělé hempšírky udává vzorník z roku 1986 1 kg, u slepičky 0,9 kg. Snášejí kolem 140 menších asi 40 gramových vajíček. Barva skořápky je opět hnědá.

U zlatohnědého rázu je vhodné mít ve výběhu stín, aby jim nevybledla barva peří. Kromě vajec poskytuje hempšírka chovatelům i chutné maso. S ostatní drůbeží na společném dvorku se snášejí velmi dobře. Oproti lehkým plemenům hrabavé drůbeže jsou menší problémy s přelétáváním plotů a ohrad. Pro svoji nenáročnost a mírnější temperament je lze doporučit i začínajícm chovatelům.

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář