Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pižmová kachna

 

Kachna pižmová - také se jí říká jen pižmovka, nebo čínská kachna - v Americe byla pižmovka chována Indiány jako domácí pták. Do Evropy byla dovezena brzy po objevení Ameriky. Z původní pižmovky velké byla zušlechtěním získána dnešní domácí forma kachny pižmové, která dosahuje i větší hmotnosti než její divoká předchůdkyně.

Do Afriky se tato kachna dostala s návratem černochů po zrušení otroctví v Americe. Kačer je mnohem mohutnější než kachna. Má široké, dlouhé a vodorovně nesené tělo. Hlava je rovněž velká, čelo ploché a temeno oblé. Obličej je holý, neopeřený, pokrytý sytě červenou kůží, vytvářející nad zobákem bradavičnatý výčnělek. Kratší krk je tvarovaný do mírného písmene S a plynule přechází do oblých prsou. Záda kačera jsou dlouhá a široká. Krycí peří ocasu nevytváří kačírek. Křídla jsou silná, běháky mají prsty opatřené silnými drápky (šplhá i po větvích stromů. Kachna je téměř o polovinu menší než kačer. Je zaoblenější a sperlení na tváři a nad zobákem má méně výrazné než kačer.Hmotnost kačera udává vzorník z roku 1986 3,6 - 4,6 kg, hmotnost kachny 2,4 - 3 kg. Vejce váží okolo 70 - 80 gramů, příčemž barva skořápky je bílá se žlutým nádechem. Kachna snáší ročně 35 - 60 vajec ve 2 - 3 cyklech. Vždy po nanesení 15 - 20 vajec zasedne a po 35 dnech sezení na vejcích se vylíhnou káčata.

Byli odchováni i kříženci s kachnou divokou, husicí nilskou, pižmovkou hřebenatou, pižmovkou ostruhatou a husicí liščí. Kříženci kachny pižmové s plemeny kachen domácích odvozených od březňačky jsou sice dále neplodní, ale zato velmi vhodní na produkci masa. Nuceně dokrmení kříženci se vyrovnají kvalitou a množstvím masa nuceně dokrmené huse. Někdy dosahují hmotnost 6 - 7 kg, přičemž játra váží 1 kg.

K přednostem kachny pižmové patří rychlý růst s menší spotřebou jádrových krmiv, protože pižmovky se velice rády pasou. Jsou vhodné zvláště do podmínek, kde mohou zužitkovat zelené krmení v zahradách, na březích potoků a řek. Pižmovka může být chována ale i v zahrádce bez vodní nádrže. Má sice schopnost létat, ale vždy se vrací domů. Hnízdí většinou na zemi, v nějaké bedně či koši. Pud sezení na vejcích je tady plně zachovaný a mláďata rostou rychleji, než kachňata domácích kachen a vyznačují se vysokou odoností. Ve stáří dvou měsíců dosahují velikosti dospělých kachen.

Toto plemeno kachen má taky jednu zvláštnost v živočišné říši - samci kachny pižmové ztopoří penis za necelou vteřinu. Velmi neobvyklé evoluční uzpůsobení pohlavních orgánů odhalili biologové z Yalské univerzity u kachen pižmových často chovaných i na českém venkově. Samci těchto ptáků mají jako jedni z mála opeřenců penis a to nijak maličký. Dosahuje délky dvaceti centimetrů. Ovšem kačeři při velmi krátké kopulaci dokážou nevídanou věc, vystřelí svůj orgán do kloaky samice za 0,36 sekundy.

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář