Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rouenská kachna

 

Kachna rouenská (normandská) vznikla zkřížením selských kachen chovaných na statcích kolem města Rouenu na dolním toku řeky Seiny s kachnami aylesburskými. Původní cíl, mohutné masné plemeno, byl postupně zatlačován estetickým aspektem, který v současnosti jednoznačně převažuje. Jejich ekonomický význam vzrostl tím, že tvoří otcovskou linií některých typů masných brojlerů, jejich mateřskou linií jsou americké pekingské kachny.

Vylíhlá kachňata jsou velmi choulostivá a k prochlazení někdy stačí namočení prachového peří pri pití z větší nádoby. Po dvou týdnech života už nejsou tak choulostivá. Kachna začíná nést už v únoru, takže první kachňata se líhnou v chladném a deštivém březnu. Kachna rouenská špatně zasedá. Kvalita masa zejména křehkostí a rafinovanou chutí překonává dle mínění labužníků všechny ostatní kachny. Zbarvení odpovídá kachně divoké a podobně jako divoký kačer ztrácí i rouenksý samec pestré barvy pelicháním počátkem léta a opět je získává podzimním přepeřením. Hmotnost kačera je 3,3 - 4,2 kg. Hmotnost kachny je 2,8 - 3,6 kg. Snáška 60 - 80 vajec ročně s bílou až nazelenalou skořápkou.

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Holubí akrobacie


Online návštěvníci



Vyhledat

Custom Search

Vyhledat - oblíbené



Mail list



Archiv

Kalendář
<< leden >>
<< 2018 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Statistiky

Online: 4
Celkem: 444414
Měsíc: 5389
Den: 180