Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moravský bělohlávek

 

Moravský bělohlávek - holub vyšlechtěný v České republice, je jedním z naších nejstarších národních plemen a jeho výskyt lze, na základě dostupné literatury, datovat před rok 1850. Dříve byl nazýván hanáckým lysákem volavým a jeho původ lze hledat v centrální části Moravy, a to v okolí hanáckých měst Kroměříž, Kojetín, Olomouc, Prostějov a Přerov.

Jedná se o půvabného voláče, nikoli nepodobného slezskému voláči lysému či slovenskému voláči. Na rozdíl od nich je však vlastníkem špičaté chocholky a z neznalosti může být zaměněn i s německým bělohlavým durynským voláčem.

Náš bělohlávek se liší odlišnou kresbou hlavy, má ji bílou od koutků zobáku přes spodní okraj obočnice a bílá barva končí těsně před špičatou chocholkou, která je však vždy barevná. Moravský bělohlávek je plemenem středních voláčů s chocholkou, holub je o délce cca 40 cm, středních nohou, velkého temperamentu, plodnosti, starostlivosti o potomstvo a nenáročnosti. Musí být i mohutné postavy - žádná útlá hruď. Je prvním moravským (českým) voláčem s chocholku a s jeho pomocí byla později tato chocholka našlechtěna i Moravskému voláči sedlatému.

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář