Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rakovnický kotrlák

 

Rakovnický kotrlák - slovensky rakovnícky kotrmeliak - patří mezi rejdiče, byl vyšlechtěn ve městě Rakovník, a jeho okolí, kde dosud je i nejvíce jeho chovatelů.

Jsou to jediní původní čeští holubí akrobati, původ je nutné hledat až v dalekém orientu. Jednalo se o různé válivé rejdiče, kteří se počátkem 17.století dostali námořní cestou až do Anglie a Holandska a díky svým schopnostem odtud postupně pronikali přes Německo až na naše území. A zde se podíleli na vzniku našich plemen holubů, která se vyznačují zvláštnostmi v letu, ať se jedná o stavění nebo válení. Na shodný původ kotrláka s českým stavákem ukazují i jiné indicie, např. prakticky stejný výčet původních barevných rázů nebo také kapka u sedlatých, která se v germánském pojetí sedlaté kresby nevyskytuje.

Rakovnický kotrlák je velmi pěkný menší holoubek, který udělá parádu ve voliéře, je to pěkný okrasný holub, ale spíše mu sluší svobodné poletování po střechách. Za dobré zacházení se tito holubi odmění chovateli předvedením akrobatického letu, jen tak, s radostí dělá během letu kotrmelce vzad.

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář