Jdi na obsah Jdi na menu
 


Texan

 

Texan - jedno z nejmladších plemen. Byl vyšlechtěn v USA v letech 1950-1955 křížením francouzského mondéna s rodobarvým kingem a jako plemeno byl uznán v roce 1962.

Dnešní jméno nese od roku 1972.

Charakteristickým znakem texana je silné, široké a krátké tělo s dokonalým svalstvem.

Předepsaná hmotnost dospělého holuba je 750 – 950 gramů. Zásadním, u jiných plemen neuplatňovaným požadavkem je dodržení předepsaného hmotnostního rozpětí. Jedinci nesplňující tuto normu nejsou pokládáni za standardní. Tělesná hmotnost je z velké části hmotností trupu texana. Ostatní části těla, zejména hlava a nohy, byly šlechtěním potlačeny na nejmenší možnou míru. Texan je klasické masné plemeno, určené pro voliérový či dokonce klecový chov, zaměřený na produkci holubích brojlerů. Nejdůležitějším produkčním znakem je plodnost a dobrá péče o potomstvo. Nebývá výjimkou, že jeden pár texanů odchová za rok 14 i více holoubat.

Texan má tu výhodu, že se po vylíhnutí dá rozeznat pohlaví. Holubičky mají dlouhé prachové peří, na zobáčku tmavý proužek. Holub má krátké prachové peří a řídké, zobák je bez pigmentu. Jako masné plemeno je velmi vhodné, má dobrou výtěžnost masa. Plodnost je vysoká. Holubi nejsou rvaví, oproti kingům.

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář