Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stříbřitý malý

14. 12. 2014
 

Je to jedno z nejstarších plemen králíků. Podle některých pramenů byli do Anglie dovezeni z Asie (Siam), kde je chovali budhističtí mniši již před počátkem našeho letopočtu, jiné asijský původ popírají a přiklánějí se ke vzniku mutací z oborního králíka.

Ovšem už roku 1631 o králících s postříbřenými konečky chlupů píše Gervase Markham. Poprvé byli vystaveni v roce 1860. Prvním barevným rázem byl černý, z nějž za použití barevných plemen vznikly ostatní rázy. Z Anglie byli dovezení nejen do Ameriky, ale i dále do Evropy. K nám se dostal z Německa v již ustálené podobě. U nás se chová od roku 1876. O jeho rozšíření se zasloužil J. V. Kálal, který jej začal chovat v roce 1892. Na rozdíl od současnosti existoval ve 40. letech ještě stříbrotříslový černý a modrý. Vznikl křížením tříslových a stříbřitých a základní stříbřitá barva byla doplněna o odznaky tříslového králíka.

Mláďata se rodí zbarvená bez stříbřitosti. Ve druhém měsíci začínají přebarvovat. Na nose, končetinách a zádi se začínají objevovat bílé konečky. Prostříbřování pokračuje na hřbet a hruď, hlava a slechy zůstávájí nejdéle černé. Úplné prostříbření nastává po pěti měsících u každého zvířete individuálně.

Po divokém králíkovi zdědil temperament, plachost a skromnost. Jatečná výtěžnost stříbřitých králíků se pohybuje mezi 60 - 70%. Je to plemeno vhodné i pro začátečníky.

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář