Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ovce

 

Ovce patří společně se psem mezi nejstarší domestikované druhy zvířat.

Na počátku domestikace ovcí stál zřejmě odchyt divokých ovcí (a koz) do ohrad nebo zahrazených údolí. Zde byla zvířata lovci držena jako živá zásoba masa. Bylo výhodnější z uvězněného stáda postupně odebírat jednotlivá zvířata, než je všechna pobít najednou. O této praxi svědčí paleolitické skalní malby na území dnešního Španělska, pocházející asi z 13. tis. př. n. l..

Trvalo však celá tisíciletí, než se z takto vězněných divokých stád stala skutečná domácí zvířata, poskytující člověku kromě masa i mléko. Nejstarší nálezy domácích ovcí pochází z období mezolitu v 9. tis. př. n. l., z dnešní Sýrie a Íránu. Ovce chované v tomto období ještě neměly vlnu a z dnešních plemen připomínaly tropická krátkosrstá plemena, jako je např. kamerunská ovce nebo primitivní evropská plemena typu soay.

Předpokládá se, že takovouto ranou formou domácí ovce byli i předkové evropského muflona, přivezení raně neolitickými osadníky v 7. tis. př. n. l. na Sardínii a Korsiku, kde tyto ovce zpětně zdivočely. Wikipedie

 

Příspěvky

Charollais

6. 12. 2014

Charollais - původem z Francie. Mimo vynikající masné užitkovosti se vyznačuje i vysokou plodností 190%. Je to ovce velkého tělesného rámce. Velmi rané plemeno. Hmotnost beranů dosahuje 140 kg, u ovcí 110 kg.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Ovce | Komentářů: 0

Kamerunská ovce

6. 12. 2014

Kamerunská ovce je krátkoocasé srstnaté plemeno menší velikosti, nejednotné barvy. Srst je krátká, pevná, podobná srsti koz, v zimě s hustou podsadou. Hlavu má s mírným klabonosem, obličejovou část hlavy má světlejší, malé, rovné uši. Berani jsou rohatí, bahnice bezrohé. Na spodní části krku jim roste hříva. Plemeno je v Evropě známé zejména z chovů v zoo.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Ovce | Komentářů: 0

Merino

6. 12. 2014

Více než polovina ovčí populace pochází původem z ovce Merino, nebo je jejím křížencem. Ovce Merino pochází ze Španělska. Stejně jako všechny ostatní domestikované ovce, nalezneme její kořeny u druhu Ovis Musimon (muflona), který nyní najdeme pouze na Sardínii a Corsice. Zhruba před 200 lety, byla vyvezena první ovce Merino do Austrálie a Nový Zéland. Zatímco Evropané se zaměřili na chov masných plamen, pro tamní chovatele zůstala prioritní vlna. Vlastně ani neměli moc na výběr, protože doprava masa pomocí lodí nepřicházela v úvahu. Po generace pracovali na zlepšování kvality vlny až nakonec dosáhli jemné vlny Merino té nejlepší kvality. Dnes je celosvětová ovčí populace odhadována asi na bilión kusů. S hrubým odhadem 125 miliónů ovcí, je Austrálie mezinárodní jedničkou v dodávání nejjemnější vlny. Odhaduje se, že na Novém Zélandu žije asi 70 miliónů ovcí a mezi další významné producenty vlny patří i Čína a Rusko.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Ovce | Komentářů: 0

Merino landschaft

6. 12. 2014

Merino landschaft - plemeno vyšlechtěné v Německu křížením místních jemnovlnných ovcí s plemenem zaupel, do roku 1950 známé pod názvem ovce württemberská. Plemenem merinolandschaf bylo uznáno v polovině dvacátého století. V minulosti se podílelo na vzniku mnoha plemen. Plemeno je rané, ovce jsou velkého tělesného rámce s kombinovanou užitkovostí, chodivé, vlna bílá, sortiment AB-B (23 -27 mm). Rouno polouzavřené, hlava středně dlouhá a ne příliš široká. Uši dlouhé, široké a mírně svislé. Na čele má typickou vlněnou šešulku . Hrudník hluboký a přiměřeně široký. Hřbet dlouhý, středně široký, který přechází v mírně sraženou záď. Končetiny jsou ve srovnání s merinem delší, spěnkové klouby pevné, paznehty středně tvrdé. Vnější a vnitřní kýta průměrně osvalená. Obě pohlaví bezrohá. Zvláštností je asezónnost říje (téměř celoroční plodné období).

 
Celý příspěvek | Rubrika: Ovce | Komentářů: 0

Romney marsch

6. 12. 2014

Romney marsch - plemeno Romney March (Kent) bylo vyšlechtěno v 19.stol ve Velké Británii v hrabství Kent. Ovce jsou přizpůsobivé, snadno se aklimatizují a dobře snášejí vlhké klimatické podmínky. Vychovuje jim celoroční pastevní odchov venku. Jsou odolné proti nakažlivé hnilobě paznechtů, červivosti plic a zažívacího ústrojí. Vlna je bílá, lesklá, sortiment BC-CD. Hlava je bezrohá. Živá hmotnost jehňat ve 100 dnech věku je 30-35 kg, bahnic 70-80 kg a beranů 100-120 kg.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Ovce | Komentářů: 0

Shetlandská ovce

6. 12. 2014

Charakteristika: Plemeno pocházející z Shetlandských ostrovů (nejsevernější část Skotska), s kombinovanou užitkovostí, menšího tělesného rámce (hmotnost beranů okolo 50 kg, bahnic okolo 30 kg), krátkoocasé, u obou pohlaví může být rohaté i bezrohé (berani jsou obvykle rohatí s pěkně vinutými spirálovitými toulci ale mohou být i bezrozí, ovce jsou většinou bezrohé ale občas mohou mít vyvinuty krátké dozadu rostoucí rohy).

 
Celý příspěvek | Rubrika: Ovce | Komentářů: 0

Suffolk

6. 12. 2014

Černohlavé plemeno středního až většího tělesného rámce, osvalení a růstová schopnost jsou velmi dobré až výjimečné. Je vhodné pro užitkové křížení se všemi plemeny, zvláště v otcovské pozici pro produkci jatečních brojlerů. Vyniká dobrým zdravím, pevnou konstitucí a dlouhým plodným obdobím. Plodnost je 160-180 %, přírůstek v odchovu 300-450 g. 

 
Celý příspěvek | Rubrika: Ovce | Komentářů: 0

Východofríská ovce

6. 12. 2014

Východofríská ovce - polojemnovlnné, rané plemeno s vysokou plodností a vynikající mléčnou užitkovostí. Bylo vyšlechtěno v Německu ve Fríské oblasti z původních severských maršových ovcí. Má velký tělesný rámec, lehkou kostru, delší nohy a dlouhý, poměrně úzký hrudník. Hlava u beranů mírně klabonosá, obě pohlaví jsou zásadně bezrohá. 

 
Celý příspěvek | Rubrika: Ovce | Komentářů: 0