Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejrychlejší poštovní holub, nejrychlejší střemhlavý let holuba

12. 2. 2010
 

Rychlost letu ovlivňuje převládající vítr a počasí vůbec. Poštovní holub letí ve výšce 200 - 300 m,  v ideálních podmínkách může vyvinout až rychlost 150km/hod. Dobrý poštovní holub uletí z Prahy do Brna za dvě hodiny. Za jediný den může holub uletět i 1200 kilometrů. V minulosti byly podniknuty i mnohem delší úspěšné lety - například přes Atlantický oceán. Jen pro zajímavost - první "mezinárodní" závod holubářů z Bruselu roku 1856 z Říma (vypuštěno 123 holubů) se vrátil první vítězný holub až za sedm dní. Ale už o dvacet let později - první ročník tzv. Barcelony roku 1878 bylo vypuštěno 2835 holubů a vítěz se již vrátil druhý den.

 Některá plemena dokáží vyvinout při letu k zemi obrovskou rychlost. V literatuře se uvádí, že při pokusech s holuby byla naměřena rychlost za pomocí připevněných čidel více jak 200 km/hod

Český poštovní holub Ali byl roku 2010 nejrychlejší na neoficiálním mistrovství světa v jihoafrickém Sun City. Uspěl v konkurenci 3 tisíc holubů z celého světa.

 Nikdo to zřejmě nečekal. Český holub zvítězil v závodu Million Dollar, který je největším závodem na světě. Majitel holuba Karel Klemens z Dolního Benešova - Zábřehu tak získal své prozatím největší ocenění.

Do johoafrického Sun City se Ali dostal jako holoubě, již na jaře roku 2009, aby si zvykl na tamní holubník jako na svůj domov. Cesta holuba za vítězstvím byla poměrně dlouhá. „V květnu jsou holubi převezeni do Jihoafrické republiky, kde si zvykají. V září říjnu je čekají tréninky a kontrolní závody. No a nakonec je finálový závod,“ popisuje Klemens.

tn.nova.cz/zpravy/doporucujeme/cesky-holub-vyhral-mistrovstvi-sveta.html

Na 560km dlouhý let se vydal 30.ledna roku 2010. Úkolem vypuštěných holubů bylo co nejrychleji se dostat domů, do Sun City.

Poštovní holub Ali se vrátil jako první, zvládl závod za devět hodin a čtyřicet dva minut, i když foukal mírný protivítr. 

Ali se do česka nevrátil, byl vydražen za zhruba půl milionu korun. Jeho nový majitel si ho nechá výhradně na chov, Ali zůstal v Africe.

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář