Jdi na obsah Jdi na menu
 


Orientační schopnosti holubů

17. 12. 2009
 

Zatím nikdo jistě neví, podle čeho se holubi orientují, že trefí domů i z neznámých míst. Je zajímavé pozorovat, jak se holub orientuje. Vyletí nejdřív do výšky a poletuje v kruzích stále větších a větších, létá v kličkách až najednou zamíří k cíli.

Rekordní orientace byla prokázána, když se jeden z holubů vrátil z Francie do Indie (10 000 km vzdušnou čarou).

Sice se občas někdo objeví, kdo tvrdí, že na to zaručeně přišel, pak se ale objeví někdo jiný, a ten jeho teorii vyvrátí, a tak pořád dokola. Pro příklad uvádím odkaz, kde si můžete přečíst nějaké názory www.osel.cz/index.php  .

Zatím nevíme jistě, zda se holubi, a celkově ptáci orientují podle hvězd, slunce, nebo vidí magnetické siločáry,  mohou mít i svůj magnezitový kompas, nebo prostě jdou podle čichu, a cestu domů cítí. Vypouštění holubů s ucpaným nosem přineslo určitou senzaci - obě nozdry nehrají u ptáků rovnocennou úlohu. Zatím co v humánní medicíně kolují vtipy o odbornících na levou a pravou nosní dírku, u veterinárních otolaryngologů by taková specializace opodstatnění měla. Ptačí „nos“ je totiž poněkud zvláštní orgán. Aby se holub dostal ve zdraví domů, je pro něj pravá nosní dírka (a příslušná část hipokampu) mnohem důležitější. Gagliardová si to ověřila když své holuby brala na noční výlety z rodné Pisy do Cigoli. Ze zhruba čtyřicet kilometrů vzdáleného místa je vypouštěla s ucpanými nosními dírkami. Jednou levými, jindy strčila gumové zátky do otvorů na pravé straně ptačích zobáků. Své svěřence na cestu do světa neznámým terénem vybavovala batůžky, přibalila jim do nich GPS. Touto kombinací špuntů se satelitní navigací se jí podařilo prokázat, že levičáci jsou zmatení. Ne, že by domů netrefili, ale orientovat se podle levé nosní dírky znamená pro ně vracet se z nesprávných směrů a potřebu častých zastávek. Pravičáci ví mnohem bezpečněji, kde je doma a správným směrem se vydávají bez zbytečných tanečků.

Můžeme se o tom bavit velmi dlouho, a stejně žádnou jistotu, že jsme na to přišli, mít nebudeme.

Možná bude výhodné chovat holuby na vzdušném místě, aby si doma očichali vítr ze všech stran, odkud jaká vůně vane, a lépe pak poznali, kde jsou doma.

 

Pigeon Race Blois 2007 (2) from Pigeon Race Barcelona on Vimeo. Zde se můžete podívat na experiment, kde byli poštovní holubi sledováni prostřednoctvím GPS satelitů díky přilepeným GPS loggerům na holubí záda.

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

neznámá nemoc holubů

(Ladislav Pecháček, 21. 4. 2013 8:11)

Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat na nemoc,kterou nedokážu identifikovat. Holub ztratí pohyblivost, tluče se na zemi anemůže létat. Asi po půlhodině se vše vrátík normálu. Tuto nemoc měli voliéroví holubi loni, přes zimu se nevyskytla a nyní začala u prvního. Holubi se uzdraví, avšak celkově hubnou. Děkuji za případnou pomoc a zkušenost L. Pecháček