Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bude armáda opět používat holuby?

3. 11. 2009
 

Využití ptáků k vojenským účelům

Alfred Hitchcock by musel zůstat zkoprnělý a nevycházet z úžasu při pomyšlení, co všechno je dnes možné dělat s živým ptákem.

Vědci z čínského výzkumného střediska robotických technologií (součást University v čínském Shandongu) implementovali na tělo "běžného čínského" holuba speciální počítačový chip, který umožňuje jeho dálkové ovládání.

Chip je s důležitým mozkovými centry propojen elektrodami o tloušťce vlasu. Vědci již prakticky ověřili, že tímto způsobem mohou využívat počítač k tomu, aby mohli řídit let holuba podobně jako model letadla (zatáčet vlevo či vpravo, stoupat či klesat), tzn. mít pod kontrolou kam přesně má letět.

Čínští vědci již úspěšně implementovali podobné miniaturní elektrody do krys, myší, či dokonce do opic. Vývoj v oblasti využití živočichů k vojenským účelům probíhá dlouhá léta v utajovaných laboratořích s vojenským a zpravodajským určením řady států světa.

Podobné pokusy s holuby provádějí nezávisle a souběžně rovněž například vědci švýcarské armády, americké vojenské námořnictvo se zase pokouší ke speciálním vojenským účelům využívat žraloky a delfíny. Nejedná se o převratnou myšlenku, sahá totiž až do období 2. světové války, jen formy a způsoby se v souvislosti s dostupností pokročilých technologií výrazně mění.

A jakou souvislost s vojenstvím mohou mít takové pokusy s řízeným holubem? Reálných možností využití se nabízí hned několik. Dálkově řízený holub by na svém těle mohl mít například miniaturní kameru s možností přenosu obrazové informace na vzdálenost i několik kilometrů.

Kdo by věnoval pozornost ptáku nad hlavami vojáků nebo sedícímu na okraji římsy a kdo by si pomyslel, že může snímkovat, co zde provádějí a co chystají? (jza) Převzato z informačního serveru

 

Využití holubů za 2. světové války:

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář